Adda Lykkeboes blog

Adda Lykkeboes blog

Hvorfor ikke?

RefleksionerPosted by Adda Lykkeboe Tuesday, December 07 2010 16:28

Denne vintereftermiddag læser jeg Karen Blixen. Når jeg savner overbærenhed, humor eller mod, læser jeg hende. Således også nu, hvor jeg er faldet ned i dur ikke hullet, der fortæller mig, at jeg ikke ved nok, ikke er klog nok og i det hele taget ikke ret meget bevendt. Jeg har brug for overbærenhed.

Derfor læser jeg denne historie om et af Karens mottoer, Pourquoi pas?

Det gik til på den måde at jeg i aviserne læste om en fransk videnskabelig ekspeditions skib, som var gået ned ved Island med flaget vajende. Og skibets havn havde været Pourquoi pas? Hvorfor ikke?

Nu har også dette motto helt karakteren af et paradoks, og jeg kan ikke direkte gøre rede for dets betydning. Men det virkede. Det var opmuntrende og inspirerende. "Hvorfor?" alene er en jamren eller klage, et råb fra hjertet. Det synes at lyde i ørkenen og i sig selv at være negativt, en tabt sags stemme. Men når endnu et negativ, pas, "ikke," bliver føjet til, bliver det patetiske spørgsmål forvandlet til et svar, et direktiv, et signal der udtrykker et vildt håb.

Under dette tegn - til tider i stærk uvished om hele foretagendet, men alligevel på en måde i hænderne på en både krævende og lykkelig ånd - gjorde jeg min første bog færdig.

Hvorfor ikke?

Hvorfor ikke være overbærende og endnu engag kravle op af hullet og indtage min plads i verden

  • Comments(0)//blog.addalykkeboe.dk/#post24